Dockor och mjuka djur

I veckotidningarna i mitten av 1900-talet fanns det klippdockor som man kunde klippa ut. Till klippdockorna fanns det kläder som man också klippte ut och satte på klippdockan. Kläderna hölls fast med en liten pappersflik som veks in bakom ryggen på dockan. Klippdockor kunde också köpas som ark i affärerna och det var speciellt flickor och deras mammor som sysselsatte sig med dem. Det fanns ju även riktiga dockor som kunde kläs på och av. Men den mest kända dockan som någonsin tillverkats är Barbie-dockan. Den är över 60 år gammal nu och kan kläs av och på med alla möjliga slags kläder. Barbie har sällskap av Kenny-dockan och tillsammans lever de ett rikt och berömt liv fyllt av glamour.

Blund-dockan är en gammal favorit som tillverkas än i dag. Man vet inte när blund-dockan började tillverkas men den har funnits i ungefär 100 år. Den fanns både med hårt ansikte och kropp eller med hårt ansikte men mjuk kropp. Det som var speciellt med blund-dockan var att dockan kunde blunda och öppna sina ögon. Med tiden kunde den även säga mamma om man klämde den på magen. Eller så kunde den gråta som ett riktigt barn. Blund-dockan fanns och finns ännu både som baby och som ett lite större barn. Från början var dockorna vita men redan i mitten av 1900-talet kom de första brunhyade dockorna.

Trasdockor är nog de allra första dockor som funnits och de har aldrig upphört att intressera barn och vuxna. De finns fortfarande. Kanske är det så att trasdockan är föregångare till handdockan.

Mjuka djur har tillverkats sen mitten av 1800-talet och har fortfarande en stor dragningskraft på både små och stora barn och även vuxna. Nallen har kultstatus och upphör nog aldrig att trösta och glädja barn runt om i världen.