Mjuka djur och handdockor

Mjuka djur har historiskt sett intresserat barn och vuxna kanske längst av alla leksaker. Man kan säga att gunghästen, bollen, dockan, nallen och mängder av små och stora mjukisdjur varit omåttligt populära så länge som vi känner till att leksaker funnits.

Nallen är det mjukisdjur som kanske är vanligast. Många barn har somnat med armen över nallen om kvällarna. Det är som om nallen kan få eget liv i barnkammaren. Den kan trösta och ersätta föräldrarnas kramar och närvaro.

De mjuka djuren får ofta vara med i leken med egna personligheter. De tänker och känner i leken. Barn leker ofta rollspel där de själva innehar en roll och mjukisdjuren har sina givna roller. På samma sätt fungera dockor och kanske särskilt handdockor men även sprattelgubbar. De får representera någon barnet känner eller en roll som barnet behöver närma sig genom en ersättare.

På det sättet kan man säga att särskilt de mjuka djuren, nallar speciellt och mjuka dockor spelar stor känslomässig roll i barns lek. Barn har i alla tider utvecklats till vuxna människor oavsett hur utbudet av leksaker sett ut. Men nuförtiden finns det många fler valmöjligheter än någonsin tidigare i världshistorien.