Emil i Lönneberga fick ju som bekant sitta i snickerboa och tälja gubbar när han hittat på rackartyg. Tälja gubbar gjorde inte bara Emil. Att tälja barkbåtar, gubbar och gummor, tomtar och troll har en lång tradition i vårt avlånga land.
Det har i och för sig allt slags handarbetande och slöjd haft genom tiderna. Dels har det varit det billigaste sättet att få till egna dockor, båtar, hästar och kossor och dels har det inte alltid funnit annat att få tag på.
Båtar kan man göra av både papper, bark och trä. En pappersbåt kan flyta och riktigt roligt är det om man hittar ett vattendrag där båten kan få lite fart att flyta runt i. En bit bark flyter oavsett vilken form den har. Så en barkbit kan man tälja till en platt båtform bara. Som mast i mitten av båten kan man ha bara en rak pinne. Ett pappersark kan bli ett segel.
Vill man så kan man tälja en båt av en bit trä. Men tälj då alltid ifrån kroppen – ifall kniven skulle slinta så blir man inte skadad då.
Virkat, stickat och sytt har nog alltid förekommit när det gäller att tillverka dockor. En mjuk trasdocka kan vara virkad och fylld med bomull eller trasor. Kläder kan man sticka eller virka. Man kan givetvis även sy klänningar och lakan och täcken och annat som dockan kan behöva. Det behöver inte kosta så mycket om man vill göra dockor själv. Det är roligt att pyssla och roligt att leka med dem sen.
Barn har ju barnasinnet i behåll och har därför tillgång till fantastisk fantasi. Det kan räcka att gå ut i skogen en stund och samla på sig lite kvistar och kottar för att det ska räcka till en rolig lek som håller i flera dagar. En kotte kan föreställa så mycket. Och en pinne likaså. Blad som träs på en tunn pinne kan bli så mycket mer än vad man tror.
Fingerdockor är också roliga att ha. Dem kan man göra själv av papper eller tygbitar som man ritat ansikten på och sen färglagt om man vill. Med silkepapper kan man göra fina princessklänningar och med guldpapper en kungakrona och en tron. Sen kan man trä fingerdockorna på hela handens fingrar och leka av hjärtans lust.
Spela kula är något barn, särskilt pojkar ägnat sig åt i hundratals år. Idag kan man köpa väldigt fina och färgglada kulor. Men vill man göra själv sina kulor så kan man gå ut på en stenstrand till exempel och leta efter fina stenar som kan vara lämpliga att spela kula med.
Man kan också samla på fina, platta, tunna stenar så att man kan kasta smörgås vid havet eller vid sjön. Det är roligt som räcker länge för både stora och små.