Lego och andra byggleksaker

Meccano är världens första byggsats för barn och vuxna. Meccano var ett engelskt företag mellan åren 1908-1980. Därefter har Frankrike och Kina tagit över produktionen men även förändrat byggsatsen från metall till plast. Att byggmaterialet inte är samma som förut gör kanske ingenting eftersom alla hål och skruvar fortfarande har samma dimensioner som de hade från början.

Meccano är en byggsats som består av balkar, kugghjul, skruvar och muttrar och plattor som kan sättas ihop till både byggnader och maskiner. Under 1900-talet har massor av barn, främst pojkar vuxit upp med Meccano. Det har inneburit att de genom lek fått lära sig mekaniska grundregler för hur mekaniken fungerar. Det kan vara en förklaring till att 1900-talet har fullständigt exploderat med fler innovationer än under något annat århundrade.

Lego är också en byggsats som betytt mycket för barns kreativitet. Lego utvecklades 1949 av en dansk uppfinnare. Lego är plastbitar som kan sättas fast på varandra i oändliga variationer. Lego byggsatser innehåller också plattor, gubbar, gummor och skenor för tågen. Det finns särskilda byggsatser som innehåller delar till rymdskepp, vilda västern hus, landskap och mycket mer.

Med Lego lär sig barnen inte alls mekaniska principer mer däremot att planera ett bygge. Eftersom det går att bygga allt från människor till hus och städer och landskap så kan kreativiteten få flöda fritt.

För de riktigt små barnen har Lego tagit fram större legobitar som heter Duplo. De är lätta att greppa för de allra minsta och är för stora för att kunna sättas i halsen. Duplobitarna är liksom de mindre Lego-bitarna färggranna, gjorda i plast, med en stor variation av möjliga byggen. Det finns färdiga gubbar, gummor och djur som hästar och alla bondgårdens husdjur.

Att bygga med Lego-bitar har verkligen blivit något som snart sagt alla barn i det här landet har hållit på med. Alla barn tycker inte det är lika roligt men de som gillar Lego kan knappt få nog av dem. Att ständigt skapa nya världar med samma bitar är väldigt intressant och stimulerande på olika sätt.

Barn har inte samma möjligheter idag som förr att plocka med sig något utifrån naturen och skapa sina låtsasvärldar på det sättet. Då kan Lego vara en möjlighet till gränslöst skapande.

För det allra minsta finns det byggklossar i trä som är lätta att stapla ovanpå varandra till höga torn. Träklossar kan användas även av de större barnen när de bygger världar där de glatt blandar

in andra byggsatser och leksaker precis som de själva vill.