Hur gamla är världens äldsta leksaker?

Det råder delade meningar om vad som är att betrakta som världens äldsta leksak. Det är också en fråga om hur vi väljer att definiera frågeställningen. Enligt The National Toy Hall of Fame är pinnen att betrakta som världens äldsta leksak. Det är såklart helt rimligt. Grottmänniskorna tog vad de hade. Som barn plockade man såklart upp och lekte med pinnar, stenar och annat som naturen gav. I den här artikeln ska vi dock titta på några av världens äldsta “tillverkade” leksaker.

Då syftar jag inte på gamla leksaker av det slag du eventuellt kan köpa på auktion. Nej, leksaker som är så gamla att de hör hemma på museum. På tal om att köpa saker. Du kan varken köpa gamla eller nya leksaker på webbutiken Johnells. Vad du däremot kan ta del av är ett stort utbud av exklusiva klädmärken för män, kvinnor och barn. Bland butikens märken finns till exempel Stone Island, ett italienskt märke som är kända för sina experimentella med ändå stilrena plagg. Jag skriver experimentella därför att deras förmodligen mest kända innovation i modevärlden är att de utvecklat ett tyg som ändrar färg beroende på hur varmt det är.

Dockor och figurer i sten

Det var på den italienska ön Pantelleria som arkeologer år 2004 grävde upp vad som då ansågs vara världens äldsta leksak. Ett ungefär 4000 år gammalt dockhuvud i sten. Hur visste de att det inte var en stenfigur som användes för något annat syfte? Det är något spekulativt, men antagandet att det rör sig om en leksak bygger på att huvudet inte hittades på mark som använts för ceremoniella syften. Dockhuvudet ansågs dock under några år vara världens äldsta leksak.

Spola fram bandet till 2017. Vid en arkeologisk utgrävning i Sibirien hittade man vad som mer definitivt kan antas vara leksaker. De kan också vara de äldsta leksakerna vi känner till. Fyndet bestod i en samling dockor och figurer. Bland annat en docka gjord i en mjuk slags sten som kallas för tvålsten och ett djurhuvud tillverkat av renhorn. Vad som gör experterna så övertygade att det rör sig om leksaker är för att de hittades i graven för ett barn. Hur gamla är de? Enligt alla indikationer är leksakerna mer än 4500 år gamla.

Så vilka är folket som begravde barnet? Det hörde till Okunev-kulturen, ett folk som antas ha kopplingar till ursprungsbefolkningen på den nordamerikanska kontinenten. Fakutm är att det inte är första gången man hittat leksaker som härstammar från dem. Under tidigare utgrävningar har man hittat andra figurer av samma ursprung. Såsom en figur som av ren slump fiskades upp ur en sibirisk flod och som efterliknar en av kulturens gudar. Så, hur som helst, där har du det. Världens äldsta kända leksaker är ca. 4500 år gamla.