Naturleksaker

Man kan fråga sig om barn har alltid lekt med leksaker. Troligtvis inte. Men man har vad man vet haft bra ersättningssaker. Det vill säga något som har fått föreställa något verkligt. Människan har verkligen fantasi så det räcker och blir över. För vad sägs om att fantisera om en gård med många kor och låta kottar med stickor till ben föreställa korna. Ett löv blir ett tråg med vatten. Nerstuckna barr i mossan blir en gärdesgård. Det är verkligen bara fantasin som sätter gränser för vad vi människor kan skapa med enkla medel. Men också en överenskommelse mellan lekkamrater att kottarna föreställer kor och att en gren är ett gevär och så vidare.

Man hade enkla föremål som fick bli något dyrbart. Till exempel kunde en vedklabb inlindad i en trasa få bli en docka. Med lite garn på toppen av vedklabben fick dockan hår och kunde bli fint kammad med en låtsaskam.

Stenar har man använt både som kantsten för rabatter och stigar som man velat utsmycka när man byggt kojor men även till att bygga bostadshus och stugor. Man har också målat stenar. Än i dag finns det människor som älskar att måla ansikten på stenar och limma dem på varandra. Med en garnstump som tillbehör har man skapat ett troll med en svans.