Pussla och pyssla

En del barn är väldigt intresserade av att pussla. Ju fler bitar desstu roligare verkar det vara. Det är ett sätt att lösa problem som tilltalar många. För barn med större rörelsebehov kan pussel vara mer än tålamodskrävande. De bara inte orkar sitta och hålla på och lista ut vilka pusselbitar som passar var.

Likadant är det med pysslande där man gör till exempel pärlhalsband och pärlplattor. Nu är det ju så att det är bra för alla barn att öva upp fingerfärdigheten med pärlplattor och annat pyssel men för dem med rörelsebehov kan det vara påfrestande att sitta länge åt gången och pyssla.

Barn som hellre vill hoppa och leka rörelselekar med fart och fläkt i kan ändå finna ro i pyssel som ger en snabb belöning. När man bakar till exempel pepparkakor så kommer belöningen ganska snart och den är alldeles påtaglig dessutom. Speciellt om man kan få skölja ner pepparkakorna med ett glas kall mjölk också.

Måla är också ett sätt att pyssla där man ser ett resultat på en gång. För en del barn kan rita och måla vara något att lugna ner sig och samla sig inför.